1 kg oxstek av fransyska
1 flaska porter
1 dl svart vinbärssaft, outspädd
1/2 dl kinesisk soja
2 gula lökar, skalade, delade i klyftor
3 köttbuljongtärningar
10 enbär, krossade
10 svartpepparkorn
2 tsk timjan
Till såsen:
kokspadet
1-2 dl vatten
3-4 msk vetemjöl
1 dl grädde
Gör så här:
- Bind ev. upp köttet med ett steksnöre.
- Blanda alla ingredienser till kokspadet i en gryta som inte är större än att köttet precis ryms.
- Koka upp spadet, lägg i köttet och låt det sjuda på svag värme under lock ca 1 timme och 15 min.
- Om kokspadet inte täcker, vänd köttet då och då.
- Tag grytan från värmen och låt steken svalna i spadet ca 20 minuter.
- Tag upp köttet och håll det varmt i folie.
- Sila spadet och häll det tillbaka i grytan. Späd med lite vatten.
- Rör ut mjölet i grädden och rör ner.
- Koka upp under vispning och låt puttra några minuter.
- Smaka ev. av med salt och peppar.
- Skär köttet i tunna skivor och servera med kokt potatis, kokta grönsaker, svart vinbärsgele och den goda såsen.