Porterstek

Portioner: 5-6

1 kg oxstek av fransyska
1 flaska porter
1 dl svart vinbärssaft, outspädd
1/2 dl kinesisk soja
2 gula lökar, skalade, delade i klyftor
3 köttbuljongtärningar
10 enbär, krossade
10 svartpepparkorn
2 tsk timjan

Till såsen:
kokspadet
1-2 dl vatten
3-4 msk vetemjöl
1 dl grädde

Gör så här:


  1. Bind ev. upp köttet med ett steksnöre.
  2. Blanda alla ingredienser till kokspadet i en gryta som inte är större än att köttet precis ryms.
  3. Koka upp spadet, lägg i köttet och låt det sjuda på svag värme under lock ca 1 timme och 15 min.
  4. Om kokspadet inte täcker, vänd köttet då och då.
  5. Tag grytan från värmen och låt steken svalna i spadet ca 20 minuter.
  6. Tag upp köttet och håll det varmt i folie.
  7. Sila spadet och häll det tillbaka i grytan. Späd med lite vatten.
  8. Rör ut mjölet i grädden och rör ner.
  9. Koka upp under vispning och låt puttra några minuter.
  10. Smaka ev. av med salt och peppar.
  11. Skär köttet i tunna skivor och servera med kokt potatis, kokta grönsaker, svart vinbärsgele och den goda såsen.