4 portioner
Ingredienser:
- 400 g torsk eller sejfiléer
- 300 g laxfilé
- 150 g räkor, skalade
- 1 purjolök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 färskpotatisar
- 1 stånd fänkål
- 1 msk smör
- 3 msk hummerfond eller skaldjursfond
- 5 dl vatten
- 2 dl vitt vin
- 2,5 dl matlagningsgrädde
- 1 dl crème fraiche
- 1 paket saffran
- salt
- nymalen svartpeppar
- 1 tsk timjan
- 1 tsk fänkålsfrön, stötta i mortel
- 1 msk honung
- olivolja
- Aioli
- 4-5 vitlöksklyftor
- 3 äggulor
- 1 ,5 dl olja, neutral
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk saft från citron
Gör så här:
- Strimla purjolöken, finhacka vitlöken, dela potatisen i 1x1 cm kuber och dela fänkålen i bitar. Fräs alltsammans i smör. Tillsätt saffran och rör om.
- Tillsätt därefter vatten, fond, vin, grädde, crème fraiche och kryddor. Låt sjuda cirka 10 minuter. Smaka av med honung och eventuellt lite mer salt och peppar.
- Gör aiolin under tiden. Pressa ner vitlöken i en skål. Vispa ner äggulorna och vispa sedan ner oljan droppvis, eller i en tunn stråle, tills det tjocknar. Smaka av med salt och citron.
- Skär fisken i cirka 3x3 cm kuber. Lägg i fisken, koka upp och sjud tills fisken är klar. Tillsätt räkorna precis innan servering.
Servera soppan varm tillsammans med aiolin och en bit gott bröd.