Fiskgryta med saffran och aioli



4 portioner

Ingredienser:

  • 400 g torsk eller sejfiléer
  • 300 g laxfilé
  • 150 g räkor, skalade
  • 1 purjolök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 färskpotatisar
  • 1 stånd fänkål
  • 1 msk smör
  • 3 msk hummerfond eller skaldjursfond
  • 5 dl vatten
  • 2 dl vitt vin
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 paket saffran
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk fänkålsfrön, stötta i mortel
  • 1 msk honung
  • olivolja
  • Aioli
  • 4-5 vitlöksklyftor
  • 3 äggulor
  • 1 ,5 dl olja, neutral
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk saft från citron


Gör så här:


  1. Strimla purjolöken, finhacka vitlöken, dela potatisen i 1x1 cm kuber och dela fänkålen i bitar. Fräs alltsammans i smör. Tillsätt saffran och rör om.
  2. Tillsätt därefter vatten, fond, vin, grädde, crème fraiche och kryddor. Låt sjuda cirka 10 minuter. Smaka av med honung och eventuellt lite mer salt och peppar.
  3. Gör aiolin under tiden. Pressa ner vitlöken i en skål. Vispa ner äggulorna och vispa sedan ner oljan droppvis, eller i en tunn stråle, tills det tjocknar. Smaka av med salt och citron.
  4. Skär fisken i cirka 3x3 cm kuber. Lägg i fisken, koka upp och sjud tills fisken är klar. Tillsätt räkorna precis innan servering.

Servera soppan varm tillsammans med aiolin och en bit gott bröd.