Murkelsås

Ingredienser (4 portioner/st.)

2 dl murklor, förvällda och finhackade
1 st scharlottenlök, finhackad
1 msk smör
1 msk konjak
1 msk mjöl
1 dl vatten
1 tsk kalvfond, koncentrerad
2 dl vispgräddde
salt
vitpeppar
soya för färgen
(1 tsk citron o 2 msk matlagningsvino svartpepper enl annat recept)

Gör så här:

  1. Fräs lök och murklor i smör på svag värme utan att de får färg, c:a 5-10 minuter. Murklorna ska "knäppa" i fettet.
  2. Slå på konjak och låt alkoholen avdunsta.
  3. Strö över mjöl och rör om noggrannt. Slå på vatten, kalvfond och grädde, koka upp under omrörning.
  4. Låt sjuda på svag värme i minst 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.