Ingredienser
Portioner: Ca 20 st
1/2 paket jäst (á 50 g)
50 g smör eller margarin
3 dl mjölk
0,5 dl socker
1 krm salt
8 dl vetemjöl
Fyllning:
500 g smör eller margarin (obs 50 g i originalrecept)
2 tsk malen kanel
1/2 dl socker
Pensling:
ägg
pärlsocker
Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke.
- Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 30 sek.
- Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C.
- Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
- Tillsätt resten av degvätska, socker, salt och nästan allt vetemjölet, spara lite till utbakningen.
- Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
- Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
- Rör matfettet smidigt med socker och kanel till fyllningen.
- Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl.
- Kavla ut degen till en platta ca 30x40 cm.
- Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan.
- Skär rullen i ca 2 cm breda bitar.
- Lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar av papper.
- Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20 min.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker.
- Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C, ca 8 min.
- Låt kallan på galler under bakduk innan de packas i påse eller burk med lock.