Helgrillad fisk

Att grilla större fiskar på aluminiumfolie ger rökig och fin smak utan att ytan blir bränd eller att fisken går sönder. Man kan också använda halster. Fisken behöver inte vändas. Det går förstås utmärkt att dubbla receptet och laga två fiskar på en gång bredvid varandra. Oljan kan bytas ut mot smör och örterna mot andra örtsorter eller kryddor.

1. Ta ur fisken, det vill säga avlägsna buk och inälvor, och fjälla den sedan, om detta inte gjorts i butiken. Klipp bort fenorna.
2. Skär 2–3 snitt på varje sida av fisken.
3. Ta ett ark aluminiumfolie och böj upp kanterna så att det blir som ett fat. Lägg fisken på folien och salta rikligt både på utsidan och insidan.
4. Blanda alla ingredienser till örtoljan och pensla fisken, både utsidan och insidan med oljan.
5. Grilla fisken på aluminiumfolie i hög, direkt värme under lock i cirka 10 minuter.
6. Servera med kokt färskpotatis och citronklyftor.